|
|
Author | Message |
---|
ღJacqueline Bracamontesღ TVNovele Moderator
Broj postova : 55522 Godina : 32 Lokacija : New Delhi, India ❤ !
| Subject: Bollywood Mon 24 Oct 2011 - 1:27 | |
| Ovdje postavljemo sve sto se tice Blodivudski filmove, mislim pjesme, slike ali da se napise iz kojeg je filma sta, ovdje komentarisemo sta mislimo o tim filmovima, za one koje neznaju sto je Bolivud evo:
Bollywood je naziv za indijsku filmsku industriju (sastoji se od riječi Bombay (Bombaj), grada u kojem je nastao, i Hollywood, američke filmske industrije)
Bollywood je jedina filmska industrija na svijetu koja postoji stabilno pored Hollywood-a i ne mora se plašiti konkurencije, jer pored domaće indijske publike ima i fanova po cijelom svijetu.
Od početka 20. stoljeća kad su se počeli snimati ovi filmovi, pravila su do danas ostala gotovo ista: (gotovo) svaki film traje najmanje 3 sata u sredini filma je "intermission" - kratka pauza bez obzira na temu filma, muzika i ples su važni elementi koji se ne ispuštaju i uvijek uklapaju u radnju Dramaturgija filma mora se sastojati od 9 različitih osjećaja, npr. ljubav, mržnja, tuga itd.
Zanimljivosti:
-Smatra se kako svaki Bollywood glumac / glumica snimi u godini 3-10 filma, tako da godišnje Bollywood proizvodi oko 600 filmova. -Glumci su u Indiji prave zvijezde i mnogo popularnije od drugih poznatih ličnosti -Iz straha da u tradicionalnoj državi Indiji filmovi budu cenzurirani ili čak zabranjeni, mnogi režiseri sami sebe cenzuriraju, tako da su u Bollywood-filmovima rijetke scene s poljupcima i sl.
Bollywood danas:
Za razliku od prošlih vremena, danas se u Bollywoodu ne snimaju samo tradicionalni ljubavni filmovi, nego se osjeti "inspiracija" zapada. Novi filmovi pokazuju modernu Indiju, probleme te države, ali najčešće opet ljubav....i uvijek tragičnu! Trenutno najveće filmske zvijezde su Shah Rukh Khan, koji se već od početka 1990-ih godina smatra apsolutnim "kraljem" Bollywood-a, Aishwarya Rai, koja je 1994. bila Miss World, legendarni Amitabh Bachchan, koji je u toku skoro 40-godišnje karijere snimio oko 100 filmova. Bollywoodom posljednjih 20 i nesto godina vladaju "Khanovi", koi se sastoje od tri najpoznatija glumca u Indiji: Salman Khan, Shahrukh Khan i Aamir Khan.
Važniji filmovi:
1995.: Dilwale Dulhania Le Jayenge 1997.: Pardes 1998.: Kuch Kuch Hota Hai 2000.: Mohabbatein 2001.: Kabhi Khushi Kabhi Ghum 2002.: Mujhse Dosti karoge 2003.: Kal Ho Naa Ho 2004.: Veer-Zaara 2005.: Main Hoon na 2006.: Kabhi Alvida Naa Kehna ; Don 2006 ; Dhoom2; Fanaa 2007.: Om Shanti Om ; Saawariya ; Partner |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Mon 24 Oct 2011 - 1:35 | |
| |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Mon 24 Oct 2011 - 1:40 | |
| |
|
| |
Mirzaaa TVNovele Zavisnik
Broj postova : 2004 Fan-gif : Lokacija : Disneyland
| Subject: Re: Bollywood Mon 24 Oct 2011 - 1:41 | |
| i jel neko gledao njihove filmove...??? valja li to šta...??? |
|
| |
EJPRIL TVNovele Kralj/ica
Broj postova : 26813
| Subject: Re: Bollywood Mon 24 Oct 2011 - 1:42 | |
| |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Mon 24 Oct 2011 - 1:47 | |
| Mirza jesam ja, i to ne jedan vec koliko njih sam gledala. I stvarno su odlicni, ali bas. Nisam nasla na Bosanski pa evo u spojelru na ENG: - Spoiler:
Kaal ( "The Time of Doom") is a Bollywood Horror film, released in India on 29 April 2005. The movie is directed by Soham Shah, who also wrote its dialogue and screenplay. Karan Johar and Shahrukh Khan produced the movie. The movie is based around the story of a wildlife expert, his wife and a group of friends who battle against supernatural creatures in the fictional Orbit National Park (alluding to the world-famous Jim Corbett National Park of India) for their lives. It stars Ajay Devgan, John Abraham, Vivek Oberoi, Esha Deol and Lara Dutta. It has Shahrukh Khan in a cameo role in the song "Kaal Dhamaal".
Two British Nationals are killed by a ferocious tiger in Orbit Park, This incident follows several other incidents, and many deaths result, prompting a National Geographic correspondent, Krish Thapar (John Abraham), and his wife, Riya Thapar (Esha Deol), to take a trip to this park and ascertain what really happened. A group of youngsters, consisting of Dev Malhotra (Vivek Oberoi), Ishika (Lara Dutta), Sajid (Kushal Punjabi), and Vishal (Vishal Malhotra), on a thrill and hunting trip also arrive there in the hopes of sighting and shooting some big prey. Both Thapar and Malhotra groups meet with each other, and seek the guidance of a local called Kaali ( Ajay Devgan) after he saves them from a tiger attack.
Slowly it emerges that the people being killed are not being killed by tigers but a person. Dev looks like the main suspect since he is usually not around when people are being killed. Kaali tells them all about a recent story of how overhunting was destroying the jungle. One local guide got very upset by this and started leading tourists astray and getting them killed by tigers. When this started affecting the tourist trade, other villagers and local guides beat that guide and threw him to the tigers. The local villagers now believe that his ghost is killing everyone who breaks the jungle's rules. That night while spending the night at an isolated inn, Riya is murdered in what appears to be an accident. Then Dev sees that there is no reflection of Kaali in the well or video in Riya's handycam confirming that Kali is the vengeful ghost. They trick Kali and escape the jungle narrowly escaping death due to Kali's rage. Krish later writes an article about the forest, Kali and loss of his wife, Riya. He states that there is no way to stop Kali as even after reading his articles of warning, people still wander in the forest. Tranjanje: 127 mins Zemlja: India Jezik: IndijskiAjay Devgan as Kali Pratap Singh Vivek Oberoi as Dev Malhotra Lara Dutta as Ishika John Abraham as Krish Thapar Esha Deol as Riya Thapar Kushal Punjabi as Sajid Vishal Malhotra as Vishal Vineet Sharma as Bagga Parmeet Sethi as Jungle Officer Bashir Khan Daya Shankar Pandey as D S Pandey Shahrukh Khan Special Appearance in song "Kaal Dhamaal" Malaika Arora Special Appearance in song "Kaal Dhamaal" https://www.youtube.com/watch?v=Z3XarHZ3HpY |
|
| |
Elisabetta TV Novele Zlatni član
Broj postova : 7677 Godina : 33 Fan-gif :
| Subject: Re: Bollywood Mon 24 Oct 2011 - 15:00 | |
| |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Tue 25 Oct 2011 - 4:06 | |
| Bolivudski filmovi su svi tako sa tuznim krajom, uvijek netko umre. A muzika to se ne izostavlja, muzika im je prelijepa. |
|
| |
maite es mi princesa TVNovele Kralj/ica
Broj postova : 22934 Fan-gif : Lokacija : You know that I'm a crazy bitch, I do what I want when I feel like it ^^
| Subject: Re: Bollywood Tue 25 Oct 2011 - 7:11 | |
| Ja sam gledala neki film indijski...Nemam pojma kako se zove znam da se glavna junakinja zvala Zuni i da je bila slepa i zaljubila se u nekog "vodica" ali on isapo neki manijak...Jel zna neko koji je to film i kako se zove? |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Tue 25 Oct 2011 - 8:33 | |
| |
|
| |
Broj postova : 22934 Fan-gif : Lokacija : You know that I'm a crazy bitch, I do what I want when I feel like it ^^
| Subject: Re: Bollywood Tue 25 Oct 2011 - 8:46 | |
| |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Tue 25 Oct 2011 - 8:55 | |
| Fanaa (2006, unisteni od ljubavi): Zooni (Kajol) je slijepa djevojka koja zeli zivjeti normalan zivot bez stalne brige roditelja. Na putovanju u Delhi upozna Rehan-a (Aamir Khan) koji se zaljubi u nju. Provedu neko vrijeme zajedno i odluce vjencati se. Zooni ide na operaciju koja i uspije. Ali kad Zooni prvi put progleda prva vjest koju dobije je, da je Rehan navodno poginuo...godinama kasnije ipak Rehan i Zooni dobiju opet neobicnu sansu za zajednicki zivot. https://www.youtube.com/watch?v=6XZDuN2OOtAhttps://www.youtube.com/watch?v=dRrSRLjgxOQTo sam nasla ukratko o filmu sa jedne stranice. |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Tue 25 Oct 2011 - 9:08 | |
| jeste to je taj film Rehan ispada djubre na kraju |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Wed 26 Oct 2011 - 0:58 | |
| Cula sam dosta pozitvinih kritika na taj film, kazu da ko god je ogledao film zaplakao je. |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Wed 26 Oct 2011 - 4:39 | |
| |
|
| |
-MILOS- TVNovele Redovan član
Broj postova : 4188 Godina : 31 Fan-gif :
| Subject: Re: Bollywood Fri 23 Mar 2012 - 3:28 | |
| dobro je sto sam naisao na ovu temu meni treba treba da saznam kako se zove jedan film koji je iz bolivuda ali znam da je poslednja scena da devojka ugleda svog decka kojeg ubijaju pored zida placa, i znam da je film bio na hbo... ako neko zna neka mi kazeee taj filmtrazim za sestru vec mesecima jeste malo informacija ali sta je tu je |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Tue 27 Mar 2012 - 8:53 | |
| Joj to je film i taj sto ga ubijaju je S.Khan glumac, gledala sam taj film umm ali nebi se mogla sjetiti imena |
|
| |
-MILOS- TVNovele Redovan član
Broj postova : 4188 Godina : 31 Fan-gif :
| Subject: Re: Bollywood Wed 28 Mar 2012 - 3:16 | |
| daj mi barem pun naziv glumca |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Wed 28 Mar 2012 - 3:54 | |
| Shahrukh Khan |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Sun 15 Apr 2012 - 12:25 | |
| Rizwan Khan (Shahrukh Khan) je indijski musliman koji se doseljava u SAD, gdje će se nakon napada 11. septembra suočiti sa nepovjerenjem, rasizmom i represivnim aparatom rata protiv terorizma.
Glavne uloge: Shahrukh Khan, Kajol https://www.youtube.com/watch?v=_uNDm6YfN2k |
|
| |
tica TVNovele Kralj/ica
Broj postova : 12835 Fan-gif : Lokacija : ツ ❥ Sometimes, life will kick you around, but sooner or later, you realize you're not just a survivor. You're a warrior, and you're stronger than anything life throws your way. ❥
| Subject: Re: Bollywood Sun 6 May 2012 - 23:44 | |
| |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Sun 6 May 2012 - 23:47 | |
| E pa uvidjele smo ja i ti da ima onih srecnih krajeva hihi ja i ti haman najbolje znamo, naaajvece zaludjenice |
|
| |
tica TVNovele Kralj/ica
Broj postova : 12835 Fan-gif : Lokacija : ツ ❥ Sometimes, life will kick you around, but sooner or later, you realize you're not just a survivor. You're a warrior, and you're stronger than anything life throws your way. ❥
| Subject: Re: Bollywood Sun 6 May 2012 - 23:50 | |
| Ima srecnih krajeva naravno ...Ti i ja smo to prostudirale ... |
|
| |
| Subject: Re: Bollywood Sun 6 May 2012 - 23:52 | |
| Haha tacno sa novim filmovima sam napravila pauzu. Cekam tebe da me stignes da ogledas sve to, a ja za to vrijeme gledam git. Pa poslije nastvaljamo. Joj najbolji su im filmovi bgm muziiikaa |
|
| |
tica TVNovele Kralj/ica
| Subject: Re: Bollywood Sun 6 May 2012 - 23:55 | |
| Sticicu ovih dana da odgledam sve,sto pre,pa da nastavimo da gledamo nove filmove... Filmovi su savrseni ,a muzika ima daje posebnu car.. |
|
| |
Sponsored content
| Subject: Re: Bollywood | |
| |
|
| |
|