Intervju sa scenaristom
C. Irmak scenarista serije Kako vrijeme prolazi, čija je priča privukla milione gledalaca objasnio je da je sicusni Osman zapravo on sam.
N: Moja obitelj je patila-rekli ste.Vaše prezime je Irmak ( rijeka), a porodica u Vašoj seriji se preziva Akarsu (potoci) ljud se ne mogu oteti dojmu da ta obitelj vaša obitelj..
Kako osoba može napisati svoju životnu priču, ili kako je može ispričati?
Koliko na naš život utiče ono pto preuzimamo iz tuđih života?
Da li je moj život stvaran ili je sam san nekoga drugog?
Ispričao sam im.Serija "Kako vrijeme prolazi" je moj život.No, ako pogledate sa druge strane ja sam ispričao svačiji život.
Tačno, ova serija priča veoma važne dijelove mog života, ali oni nisu bas isti.
Da je istina ja bih bio pod nagdgledanjem.Ne bi bilo ovog intervjua jer osoba ne može preživjeti takvu traumu.
Pjesma "aglaya, aglaya" je pjesma mog brata.
Šta bi majka od Irmaka mislila o malom Osmanu da gleda ovu seriju.
Njegova majka je umrla u 93. godini prije dva mjeseca.
Irmakov stariji brat je u mirovini, dok je njegov mlađi brat muzičar.
Čak je i pjesma aglaya koju pjeva Mete profesorici Inci pjesma koju je napisao njegov brat.
"To je pjesma mog djetinjstva.Rekao sam bratu da je želim iskoristiti za seriju.On se nije sjetio te pjesme.Tražili smo kasete i na kraju smo je našli i iskoristili za seriju."
Sa Erkanom sam oklijevao.
Irmak je izjavio da je veoma zadovoljan glumcima koji rade na projektu.
Kaže da ej az njega najveće iznenađenje bio Erkan Petakkaya koji je utjelovio kapetana Alija.
"Erkana sam prvi put vidio u teatru.Bio je dječak sa prelijepim licem.Njegov prvi dodir sa scenom je bio izvanredan.To mi je ostalo urezano u pamćenje.
No, oklijevao sam u vezi sa njim u pogledu Ali kapetana.Poslije sam odgledao jedan njegov film i zaključio da je Erkan stvoren za tu ulogu."
N:1967 godine i Vi ste poput Osmana imali samo 6. godina.Kada Vas slušam kao da slušam Osmana.Vi ste Osman?
"Ja sam Osman.Tu nema nikakve tajne.Osman je moj pogleda na svijet.Kroz njegove oči vidim mnogo boja, on mi pokazuje te boje.
Znači kroz Osmana ja vidim neke stvari.U osmanu je mnogo toga mog."
N:Postoje tvrdnje da će Osman postati ubica.Ja mislim da će on poput Vas da piše.
"Ta tvrdnja o ubici je Erkanova šala.Osman kao da pregledava stare snimke i priča o tome.I ja mislim da će Osman biti pisac."
N. Da li će serija trajati 4. sezone?
"To je stvar posla i uvjeta.Dok postoje uvjeti serija će trajati.Ne mogu predvidjeti do kada će trajati ova priča.No imam snove da se ostvarim i u ostalim vrstama umjetnosti: književnost, kino itd."
N:Vaša supruga je pisac?
"Ne, moja supruga je glumica.Glumi u seriji.I oan je sudjelovala u razvoju ovog projekta."
N: Dobro, da li je Vaš otac bio poput kapetana Alija?
"I moj otac je bio mornar.Otac u nekim segmentima liči na kapetana Alija, ali u nekim ne.Autori ne moraju nužno pisati o sebi.Postoje neke tehnike za karakterizaciju, pa sam ih koristio.Osim toga i moj punac je mornar.Oni koji me zanju kažu: "Opisuješ svoju porodicu", dok oni koji poznaju moju ženu kažu: on opisuje njenu porodicu.
[You must be registered and logged in to see this image.]Izvor :Forum hr.