E ovako, procitala sam ovu knjigu koja me blago receno
odusevila! SAVRSENA knjiga
Hoseini je opet uspeo da me ostavi bez daha, da me potrese, rastuzi i ODUSEVI. Isti slucaj je bio i sa prethodnom njegovom knjigom koju sam citala
"hiljadu cudesnih sunaca". Taj covek zaista ima neverovatan dar. Nakon sto sam procitala, videla sam i da postoji film, to me nije nimalo obradovalo, naprotiv - iznerviralo me
Mrzim kada snimaju filmove po knjigama, retko kad to ispadne kako treba, i obicno sam se uvek razocaravala
medjutim kada sam pogledala trejeler koji mi se ZA DIVNO CUDO DOPAO (nisam to ocekivala) odlucila sam da pogledam film. Svako ko nije procitao knjigu odusevice se filmom, to sam sigurna. I, meni se cak svideo film, sasvim je pristojno uradjen
Mali Hasan je divan
znaci nasli su pravog glumca za lik tog decaka
onako sav mio, dobar poput andjela, sa onim glasicem, ma pravi Hasan iz moje glave
sa sve, onom "zecjom usnom"
Amir (mali) je ok,a njegov BABA je u mojoj glavi izgledao sasvim drugacije nego sto je ovaj glumac u filmu, mada je glumac zaista odlicno izneo lik ponosnog i casnog BABE
I, "veliki" Amir mi je super
Soraja nije onakva kakvom sam je zamisljala
a, DJUBRE (moram tako da se izrazim)Asef, je kao klinac susta suprtonost nego sto sam ga zamislila, ali cim sam videla prvu scenu sa njim, krenula sam da gadjam kompjuter, grickalicama koje sam jela u tom trenutku. Jednostavno je nemoguce ne prezirati ga! Hoseini uvek stavi lika u knjizi koga mrzite svom dusom. Izostavili su dosta delova iz knjige na poctku, ali nisam zamerila, posto nisu bitne toliko. jedino mi bilo krvo sto nisu snimlili ono kad Baba plati operaciju Hasanu za usnu, vec umesto toga on mu je kupio zmaja za rodjendan
kad sam videla scenu takmicenja u lovu na zmajeve, odmah sam se najezila jer sam znala sta sledi Hasanu
a, kad je rekao "za tebe ako treba, i hiljadu puta" tad sam krenula u nenormalan plac, znajuci sta ga ceka
ono, sto mi se takodje nije svidelo, je to sto nekako nije toliko prikazan Amirov osecaj krivice, dok u knizi POPRILICNO jeste, stavise - sve vreme je to opisivano. Ovde u filmu, ja to uopste nisam videla, mozda da nisam procitala knjigu ne bih ni znala da mu je uopste krivo. U sceni, kada Ali i Hasan odlaze izostavljen je Babin plac
a, i Amirovo gledanje u njih s kisnog prozora
scene u Americi su ok. Scena kada Amir kod Rahima saznaje istinu, je mogla biti mnogo bolja, uostalom on je mnoogoo burnije reagovao nego u filmu.Vozac, je bio neprimetan lik, iako je njegov lik u knizi potaknko opisan, izabacen deo kada dolaze kod onog njegovog brata.a, u sirotistu kad su bili, ono sto je u knizi govorio vozac , u filmu to govori Amir
Utakmica je bila ok, ono kamenovanje
a da, citanje Hasanovog pisma je odlicno uradjena scena
isto su dosta toga izmenili u delu kada Amir dolazi kod Asefa po Sohraba. Meni se posebno nije svidelo to sto dok je Amira tukao Asdef, Amir se nije smejao
u knjizi je tad Amir bukvalno dobio napad smeha, jer je bio srecan sto je nakon toliko godina dobio na naki nacin KAZNU.
E sad, u filmu samo sto je Amir uzeo Sohraba, oni su vec u los andjelesu
u knizi je do dolaska u los andjeles proteklo dosta toga, proces oko usvajanja, koji na pocetku nije bio moguc, onda veomo bitno - Sohrabov pokusaj samoubistva,ali od toga nista u filmu
odjednom Amerika. Poslednja scena filma je lepo uradjena
tu se nakratko pojavljuje i HOSEINI
kao sto rekoh, jako lepa scena, mada bih ja recimo dodala, ono kad Amir trci, za zmajom da govori i onaj posledjnji divni citat u knjizi
ja sam ovde otprilike navela samo ono sto je izaostavljeno, ali film je stvarno skroz ok