REGISTRUJTE SE NA: http://emdt.forumsr.com/

Ukoliko volite telenovele, registrujte se na: http://emdt.forumsr.com/ jer ovaj forum više ne radi.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  RegisterRegister  Log in  GalleryGallery  CalendarCalendar  
Forum je zatvoren. Ukoliko volite telenovele, registrujte se na: http://emdt.forumsr.com/

Share | 
 

 Sapunice kao škola jezika

Go down 
AuthorMessage
latinac
TVNovele Zavisnik
TVNovele Zavisnik
avatar

Broj postova : 901
Fan-gif :
Lokacija : emdt.forumsr.com

20141105
PostSapunice kao škola jezika

Quote :
utorak, 04. nov 2014, 23:15

Sapunice kao škola jezika

Mnogima su televizijske serije pomogle da nauče neki jezik a nekima predstavljaju motivaciju za učenje određenog jezika. Gledajući serije, brže ćemo naučiti jezik koji nam je srodniji. Ipak, najnapredniji nivo znanja jezika zahteva ozbiljan rad.


Može li se spojiti zabava sa učenjem jezika? Da li se turski, španski ili portugalski može naučiti iz televizijskih serija?Pošto su nam neki jezici srodniji od drugih, većina gledalaca će pre naučiti španski jezik nego turski.

"Nema nekih novih glasova koji ne postoje u našem, srpskom jeziku i onda se vrlo lako čuje to što treba da se kaže i naši govornici španskog jezika nemaju jak akcenat. To je jedna velika prednost. Gramatički sistem je vrlo logičan, opet sličan našem", objašnjava Ana Jovanović, docentkinja na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Turski jezik, međutim, težak je i onima koji ga uče godinama, pa i decenijama. Osim što pripada drugoj jezičkoj familiji, komplikovan je i zbog tvorbe reči.

"U turskom jeziku je zabeleženo preko deset sufiksa koji dolaze na jednu reč. Na primer jol - znači put, joldžu - putnik, joldžuluk - putovanje ili joldžulukta - na putovanju", kaže Marija Đinđić, saradnica Instituta za srpski jezik SANU.

Serije, telenovele, sapunice. Kako god ih nazivali, popularizuju jezik. Uz posao, to je najčešći motiv odlaska u školu stranih jezika.

"Svakako da takvi sadržaji mogu doprineti savladavanju nekog stranog jezika, npr, ako vam se svidi neki televizijski format na nekoj stranoj televiziji vi ćete želeti da budete u mogućnosti da što bolje razumete taj jezik i to se može pozitivno odraziti na vašu ličnu motivaciju", tvrdi Irena Aleksić, profesorka engleskog jezika u školi "Sent Nikolas"

Kada je pre sedam godina iz Partizana prešao u Espanjol, fudbaler Milan Smiljanić priznao je da španski jezik uči gledajući TV sapunice. Može li se i do kog nivoa na taj način progovoriti drugi jezik?

"Radili smo neke testove sa ljudima koji su na taj način učili španski i sa njima je posle nekoliko godina gledanja serija bilo moguće voditi jedan najnormalniji razgovor o svakodnevnim temama. E sada, u pisanom jeziku su pokazali velike propuste, gramatika je bila dosta slabija, prevod takođe", kaže Ana Jovanović.

"Govornik može lako da usvoji osnovne fraze iz turskog jezika - dobrodošlice, pozdrave, jer se dosta ponavljaju a mogu da prepoznaju i zajedničke reči, turcizme koje mi imamo u našem jeziku, a njihov broj nije mali. Danas imamo oko 3.000 turcizama, više od pola koristimo aktivno", dodaje Marija Đinić.

Napredniji nivo znanja stranog jezika, ipak, zahteva ozbiljnije učenje, tehniku, metodologiju. Bilo da je motiv za učenje omiljena serija, knjiga ili emisija, za strane jezike važi pravilo: nikada nije prerano početi i nikada ih nije mnogo. Kao ni serija.

rts.rs
Back to top Go down
View user profile https://www.youtube.com/user/emdtvideos

 Similar topics

-
» Novi Pravopis srpskog jezika (2010)
» Istorija srpskog jezika
» Zagrebačka škola šansone
» Leksikon...
» Inkluzija - još jedna reforma u školstvu
Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Sapunice kao škola jezika :: Comments

No Comment.
 

Sapunice kao škola jezika

Back to top 

Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
REGISTRUJTE SE NA: http://emdt.forumsr.com/ :: O Forumu :: Novosti iz telenovela i serija-
Jump to: